Kaj je ZRIRAP?

 

DSCF0135

Konec leta 2013 smo se mladi, ki nam ni bilo vseeno za našo lokalno skupnost in smo želeli prispevati k izboljšanju socialnega, ekološkega in trajnostnega razvoja le- te ustanovili zasebni zavod ZRIRAP so.p., Beltinci. Ekipa od samega začetka vključuje mlade izobražence iz socialnega dela, politologije, zgodovine, agrarne ekonomike, ipd., obenem pa vseskozi sodelujemo s sorodnimi organizacijami in društvi, s katerimi si delimo skupne vrednote.  S svojim delovanjem želimo povečati socialno vključenost ranljivih ciljnih skupin, pomen samooskrbe in ekološke pridelave ter ponuditi izdelke z dodano vrednostjo.

Začetki našega delovanja so bili težki, saj nas je namesto finančnih sredstev ves čas vodila le zagnanost in želja po spremembah na bolje.

Danes med svojo glavno dejavnost štejemo “Eko vrt Beltinec”, ki smo ga vzpostavili na območju nekdanje vrtnarije, ki je nekoč pripadala beltinskim grofom. S skupnimi močmi zaposleni in prostovoljci obujamo ta nekoč pomemben segment Beltinec in ga urejamo kot ekološki zeliščni in zelenjadarski vrt na način, ki je v korist celotni skupnosti.  Poleg vrta imamo v obdelavi še sadovnjak in dve njivi. Z letom 2018 smo pridobili certifikat za ekološko pridelavo, ki ga kontrolira Inštitut za kontrolo in certifikacijo UM Maribor. Nekaj pridelane zelenjave že prodajamo našemu lokalnemu vrtcu in osnovni šoli, izdelke, ki jih izdelujemo pa lahko najdete tudi v večih trgovinah z lokalnimi (ekološkimi) izdelki.

 

DSCF0201

Poleg tega vseskozi razvijamo nove ideje kako še doprinesti k skupnosti. Skupaj z večimi deležniki  npr. sodelujemo pri izboljšanju položaja lokalne Romske skupnosti, obenem pa smo začeli z nudenjem različnih storitev za tiste, ki doma potrebujejo pomoč pri npr. okopavanju, rezanju žive meje, pospravljanju ipd.  Letos smo aktivneje začeli sodelovati tudi z lokalnim Zaposlitvenim centrom Prijlika- zavodom za zaposlovanje in usposabljanje invalidnih oseb, Beltinci.

Idej in zanosa nam zaenkrat še ne primanjkuje, saj smo skozi naše delovanje spoznali, da se lahko marsikaj spremeni na bolje, če se le pokaže volja.