“Böltinski” čaj

Julij je bil za naše socialo podjetje zelo produktiven mesec, ob vsakodnevnem delu na vrtu, pričetku prodaje in številnih ostalih aktivnostih je namreč svet ugledal tudi čisto prvi uradni izdelek Zrirap so. p. – Böltinski čaj.

V skrbno pripravljeni čajni mešanici najdemo poprovo meto, meliso, ognjič, dobro misel ter ajdo.

 

poprova metaPOPROVA META: Zdravilne učinkovine poprove metespravijo v ravnovesje vse telo. Odstrani vse živčne motnje, tudi živčno bitje srca, hromi čutne živce, pospešuje delovanje želodčnih, črevesnih in jetrnih celic, zbuja tek in krči sluznice ter deluje protivnetno. Uporablja se pri bolečih trebušnih krčih in napihnjenosti ter pri živčnih prebavnih motnjah. Odlična je za omilitev materničnih krčev in bolečega mesečnega perila, učinkuje pa tudi proti omedlevici in glavobolu (F. Smerdu, Zdravje iz rastlin).

 

 

 

melisaMELISA: Melisa je bila cenjena že v antičnem zdravilstvu, njeno zdravilno moč pa s pridom uporabljamo vse do danes. Švicarski alkimist in zdravnik je o njej rad pravil: »Izmed vseh stvari, ki jih ustvarja zemlja, je melisa najboljša rastlina za srce«, enakega mnenja pa je bila tudi nemška opatinja Sv. Hildegarda: »Kdor jo uživa, se bo rad smejal, ker njena toplota zajame vranico in razveseljuje srce«. Melisa je cenjeno zdravilo pri migreni, zobobolu, glavobolu in omotici, nespečnosti zaradi utrujenosti, pri histeriji , motnjah in krčih pri mesečnem perilu, napenjanju, kolikah, driskah, pri nekaterih oblikah astme, zelo učinkovita pa je tudi pri blaženju živčnosti (R. Willfort, Zdravilne rastline in njih uporaba).

 
ognjičOGNJIČ: Zaradi mnogih zdravilnih sestavin sodi ognjič med odlična zdravilna zelišča, zaradi česar se med prvovrstna zdravilna zelišča uvršča tudi pri ljudskem zdravilstvu. Ognjičev čaj se uživa pri želodčnih in črevesnih boleznih, želodčnih krčih in čirih, driski, vnetju debelega črevesa, prav tako pa tudi pospešuje mesečno perilo (R. Willfort, Zdravilne rastline in njih uporaba).

 
dobra miselDOBRA MISEL: Dobra misel je še posebej učinkovita za blaženje krčev, pospeševane potenja ter krepitev živcev. Uporablja se tudi pri slabi prebavi, jetrnih boleznih, bolečem mesečnem perilu, živčni slabosti, neješčnosti, pri bolezni dihal in proti revmi (F. Smerdu, Zdravje iz rastlin).

 
ajdaAJDA: Ajda ugodno učinkuje na ožilje. Zmanjšuje prepustnost kapilar in povečuje mikrocirkulacijo, uživanje čaja pa pomaga pri visokem pritisku (tudi očesnem), demenci, sladkorni bolezni, ugodno vpliva na srce in boleče noge. Ajda je rahlo fotosenzibilna, zato se v času uživanja izogibamo močnega sonca (www.zdravjeizrastlin.com).

 

Ker stremimo k čim bolj naravi prijaznim izdelkom, so tudi naši prvi čaji narejeni tako. Pakirani v naravno laneno blago, ki so ga v vrečke sešile pridne roke naše pomagačke Štefke in zavezani z rafijo iz slame predstavljajo lično darilo za vsakogar. Da pa je vsaka vrečka unikaten izdelek, s poslikavo poskrbimo zaposleni.

V spodnji galeriji si lahko ogledate proces priprave čaja, vse od nabiranja zdravilnih zelišč, sušenja pa do končnega pakiranja v lanene vrečke.